γονείς οικογένεια

Η νέα, πιο θαρραλέα gay γενιά

Σάββατο 7 Ιουνίου 201420:17Voltsek

Συναναστρέφομαι με αρκετά gay ατόμα σε ηλικία μικρότερη από τη δική μου, δηλαδή 20 με 25 χρονών. Μερικοί από αυτούς μάλιστα είναι καλοί μου φίλοι. Πραγματικά μου δίνει ελπίδα το πόσο πιο θαρραλέοι και ανοιχτόμυαλοι είναι από άλλους ομοφιλόφιλους στα 30 και στα 40, που σε αυτή την ηλικία υποτίθεται έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και ωριμότητα.

Έχω γνωρίσει κι έχω μιλήσει με 30ρηδες και 40ρηδες που είναι gay, ζουν μόνοι αλλά φοβούνται να αποκαλύψουν στους γονείς τους και στο ευρύ τους περιβάλλον τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Σε ακόμα χειρότερη θέση είναι εκείνοι που στήνουν ψεύτικες σχέσεις για τα μάτια του κόσμου ή που φτάνουν στο σημείο να παντρευτούν για να μην προκαλούν υποψίες, ζώντας μία ψεύτικη, καταπιεσμένη ζωή.

Κι έρχεται η νέα γενιά έτοιμη να διεκδικήσει το δικαίωμα μίας ελεύθερης ζωής χωρίς συμβιβασμούς και ψέματα. Λαμπρό παράδειγμα ο φίλος μου ο Μ, 22 χρονών. Τον γνώρισα σε ένα φεστιβάλ όπου συμμετείχαν πολλές οργανώσεις. Εγώ ήμουν με μία gay ομάδα κι εκείνος με μια οικολογική. Το πρώτο βράδυ, αφού είχαν φύγει όλοι, μας πλησίασε δειλά δειλά, μας έπιασε την κουβέντα και μας είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Τις επόμενες μέρες δίσταζε ακόμα και να μας μιλήσει όταν υπήρχε κόσμος μην τυχόν και υποψιαστούν τίποτα. Γενικά μέχρι τότε απέφευγε οτιδήποτε θα μπορούσε να αποκαλύψει ότι γουστάρει άνδρες. Λίγους μήνες μετά, ο ντροπαλός, φοβισμένος Μ. έκανε το coming out στους κάπως συντηριτικούς γονείς του και τώρα πια είναι άνετος με τον εαυτό του και δεν τον νοιάζει τόσο πολύ η γνώμη των άλλων.

Δεύτερο παράδειγμα ο Σ. 25 χρονών. Με τον Σ, γνωριστήκαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ένα πάρτυ της ομάδας που ανέφερα παραπάνω και για ένα μήνα ήμασταν μαζί. Πολύ καλό παιδί, αρκετά μαζεμένος και ντροπαλός, με ελάχιστες εμπειρίες. Κι αυτός επίσης, εκτός gay κύκλου, Ο μόνος που γνώριζε γι αυτόν ήταν ο αδερφός του. Τους τελευταίους μήνες είχε χαθεί. Πρόσφατα άρχισα να κάνουμε παρέα πάλι. Μου εξήγησε ότι είχε περάσει μία άσχημη ψυχολογική φάση και τελικά έκανε το coming out στους γονείς του, οι οποίοι το δέχθηκαν αρκετά ψύχραιμα. Οπότε πλέον ούτε αυτός είναι αναγκασμένος να κρύβεται και να λέει ένα σωρό ψέματα στους δικούς του.

Δύο άτομα που ήταν βαθιά μέσα στην ντουλάπα, βρήκαν το θάρρος και έκαναν το δυσκολότερο ίσως βήμα, να παραδεχθούν το ποιοι είναι πραγματικά με κίνδυνο την απόρριψη και τον ψυχολογικό πόλεμο. Όμως εν τέλει, βγήκαν κερδισμένοι. Τώρα πια δεν χρειάζεται να φοβούνται. Είναι ελπιδοφόρο λοιπόν ότι οι νεώτεροι δεν ακολουθούν τα χνάρια των πιο παλιών αλλά χαράσουν την δική τους πορεία. Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και για μένα τον ίδιο.

Ισως σε ενδιαφερουν

5 σχόλια

  1. επιμένω: η σημερινή γενεά εφήβων και νεαρών ανδρών είναι η ωραιότερη - κι ευφυέστερη - που γνώρισε η Ελλάδα εδώ κι αιώνες!
    Ξενικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναφέρεις 2-3 περιπτώσεις γνωστών σου που όπως- αγγλιστί- γράφεις τόλμησαν το coming out, και όλα μια χαρά κλπ. κλπ. και τι ωραία τώρα που το 'μάθαν όλοι· και τώρα δεν κρύβονται· και δεν υποκρίνονται πια· και τώρα ζουν τη ζωή τους· σαν να τους εμπόδιζε κάποιος πριν· λες και έτσι λύθηκαν όλα τους τα προβλήματα. Πιθανό, λέω πιθανόν, να δημιουργήθηκαν περισσότερα.

    Λοιπόν θα ήθελα πολύ να ανέφερες τι γίνεται με το χώρο εργασία τους, τους άλλους συγγενείς, τους γνωστούς και φίλους τους, τον κοινωνικό τους περίγυρο τέλος πάντων, για να μην μιλήσω για την θρησκεία αν έχουν την ατυχία να πιστεύουν. Γιατί μάγκα μου μέσα σε αυτόν τον περίγυρο ζει κάποιος και όχι σε μια κλειστή σέχτα ομοίων, που βεβαίως θα σε αποδεχτούν. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συγγραφή μιας νουβέλας με θέμα την απομόνωση κάποιου και του πόσο αλλάζει η ζωή του και τις συνέπειες -θετικές και αρνητικές- που έχει η απόφαση τού να κάνεις γνωστή τη σεξουαλική σου ταυτότητα.

    Το αν κάποιος επιθυμεί να αποκαλύψει η όχι την σεξουαλική του προτίμηση είναι καθαρά δική του απόφαση, δικαίωμα και στάση ζωής και καλά θα κάνει να πράξει όπως αυτός νομίζει. Η αυτοδιάθεση κορμιού και ψυχής είναι ένα πάγιο ανθρώπινο δικαίωμα.

    Εμείς, οι άλλοι, θα πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ και να νοιώθουμε το βάρος της ευθύνης όταν με προχειρογραμμένα αρθράκια παροτρύνουμε τους νεαρούς ομοφυλόφιλους να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους αγνοώντας σε τι δρόμο τους οδηγούμε.

    Όσο αναφορά τη νέα γενιά ούτε πιο τολμηρή είναι ούτε ομορφότερη, ούτε εξυπνότερη. Απλά είναι η νέα γενιά, και σε αυτήν ελπίζουμε. Πολύ δε θα ήθελα να γράψω ότι είναι πολυμαθέστατη, δυστυχώς γνωρίζω πολύ καλά και από πρώτο χέρι -με ελάχιστες εξαιρέσεις- την ημιμάθειά της και την προχειρολογία της -δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε
    δεν καταλαβαίνω το λόγο που ενοχλήθηκες από την ανάρτησή μου. Έγραψα απλά για δύο φίλους που είχαν το θάρρος να πουν στους γονείς τους ότι είναι gay. Προφανώς και δεν λύνονται όλα τα προβλήματα έτσι αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα στη ζωή ενός gay ατόμου.

    Ασφαλώς και είναι απόφαση του καθενός το πότε θα κάνει το coming out. Εγώ δεν είπα το αντίθετο. Ούτε παρότρυνα κανέναν να το κάνει. Κι εγώ ο ίδιος δεν το έχω πει στους γονείς μου οπότε θα ήταν υποκριτικό να λέω σε άλλους να το κάνουν.

    Και μία σημείωση. Δεν αρθρογραφώ αλλά γράφω σε ένα blog τις εμπειρίες μου και τις προσωπικές μου απόψεις.

    Όσο για το τελευταίο που γράφεις για τη νέα γενιά μπορώ να πω ότι δεν έχεις άδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Αγαπητέ Gay World Gay Greece, εκτιμώ και διαβάζω συχνά τις ειλικρινής αναρτήσεις σου και πραγματικά τις χαίρομαι.

    Σε καμιά περίπτωση δεν ήθελα να συντάξω ένα αρνητικό σχόλιο, απλά εγώ -λανθασμένα ίσως- εξέλαβα το μήνυμα του κειμένου σου. Αλλά νομίζω με το να γράφουμε, να απευθυνόμαστε σε νέους μιλώντας για παιδιά που κάνουν το coming out και όλα είναι μια χαρά, είναι σαν να τα παρακινούμε να κάνουν το ίδιο, σαν να τους δείχνουμε το δρόμο...

    Τα κείμενα πρέπει να έχουν στόχο την παροχή βοήθειας στο να συνειδητοποιήσει ο νέος τη σεξουαλική του ταυτότητα του. Από 'κει και πέρα το τι θα κάνει ο καθένας αφορά αυτόν και μόνο αυτόν. Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχουν ούτε συνταγές ούτε πεπατημένη, είναι ένα καθαρά προσωπικό θέμα.

    Τέλος, για να μην αδικούμε τη νέα γενιά στην οποία και ελπίζουμε και η οποία προσπαθεί· το μόνο που έχω να τους πω είναι να κατακτήσουν μια ανοιχτή παιδεία· μονάχα η ανοιχτή παιδεία, δηλαδή η απόκτηση της δυνατότητας να επιλέγουμε με τρόπο έλλογο και ελεύθερο την ερμηνεία του κόσμου και να καθορίζουμε τη στάση μας απέναντι του -όπως χαρακτηριστικά λέει ένας Άγγλος ελληνιστής. Αυτή είναι η παιδεία που θα οδηγήσει σε μια ανοιχτού τύπου κοινωνία πολιτών έτσι όπως εμείς οι ομοφυλόφιλοι την ονειρευόμαστε.

    Στην λέξη παιδεία ας μην συμπεριλάβουν κανέναν πανεπιστημιακό ή μεταπτυχιακό τίτλο. Άλλο παιδεία και άλλο μόρφωση.

    Φιλικά, με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάλι καλά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι και οι παλιότερες γενιές μπορούν να το δεχτούν πια πιο εύκολα..!
    Άντε και στα δικά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας