δικαιώματα ομοφυλοφιλία

Fuck Proposition 8

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 201014:16Voltsek


Το Proposition 8 ήταν μια πρόταση ψήφου και τροποποίηση του Συντάγματος που πέρασε στις εκλογές του κράτους τον Νοεμβρίο του 2008. Το μέτρο αυτό πρόσθεσε μια νέα διάταξη που ορίζει ότι "μόνο ο γάμος μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας είναι έγκυρος ή αναγνωρισμένος στην Καλιφόρνια."

Με τον περιορισμό της ερμηνείας του γάμου μόνο για ζευγάρια του αντίθετου φύλου, η πρόταση ανέτρεψε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας που εξέφραζε ότι τα ζευγάρια ίδιου φύλου έχουν συνταγματικό δικαίωμα να παντρευτούν. Το Proposition 8 τέθηκε σε άμεση ισχύ την ημέρα μετά τις εκλογές. Η πρόταση δεν επηρεάζει το σύμφωνο συμβίωσης στην Καλιφόρνια ή τους γάμους ιδίου φύλου που έχουν τελεσθεί πριν τις 5 Νοεμβρίου του 2008.

Οι υπερασπιστές της συνταγματικής τροπολογίας υποστήριξαν ότι μόνο ο γάμος ετεροφυλόφιλων είναι "ένας ουσιαστικός θεσμός της κοινωνίας" και αν ο νόμος παραμείνει ο ίδιος, "θα οδηγήσει σε δημόσια σχολεία που διδάσκουν στα παιδιά μας ότι ο γάμος ομοφυλοφίλων είναι εντάξει," και ότι "οι ομοφυλόφιλοι... δεν έχουν το δικαίωμα να επαναπροσδιορίσουν το γάμο για όλους τους άλλους." Οι αντίπαλοι υποστήριξαν ότι "η ελευθερία του γάμου είναι θεμελιώδους σημασίας για την κοινωνία μας", ότι το σύνταγμα της Καλιφόρνιας "θα πρέπει να εγγυάται την ίδια ελευθερία και δικαιώματα για όλους" και ότι η πρόταση "δίνει άλλες εντολές για ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για τα gay και λεσβιακά ζευγάρια και διαφορετικές για όλους τους άλλους". Ισχυρίστηκαν επίσης ότι "η ισότητα έναντι του νόμου αποτελεί θεμελιώδη συνταγματική εγγύηση".

Οι εκστρατείες υπέρ και ενάντια στο Proposition 8 κόστισαν 39,9 εκατομμύρια δολάρια και 43,3 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, ώστε να θεωρείται σήμερα η υψηλότερη χρηματοδότηση εκστρατείας και ξεπερνώντας κάθε άλλη εκστρατεία στον τομέα των δαπανών με εξαίρεση τις προεδρικές εκλογές. Μετά τις εκλογές, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σημειώθηκαν σε ολόκληρη την πολιτεία. Ζευγάρια του ίδιου φύλου και κρατικοί φορείς κατέθεσαν πολλές μηνύσεις στο ανώτατο δικαστήριο της Καλιφόρνιας για να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα και το κύρος της πρότασης και την ισχύ που είχε σε γάμους ατόμων του ιδίου φύλου που είχαν ήδη τελεστεί.

Στην υπόθεση Strauss κατά Horton, το δικαστήριο υποστήριξε το Proposition 8, αλλά επέτρεψε στους ήδη υφιστάμενους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου να συνεχίσουν να ισχύουν. Ο δικαστής Judge Βον R. Walker ανέτρεψε το Proposition 8 στις 4 Αυγούστου 2010 στην υπόθεση Perry κατά Σβαρτσενέγκερ. Ο δικαστής Walker εξέδωσε διαταγή κατά της επιβολής του Proposition 8 και το Circuit Court of Appeals (δικαστήριο) έθεσε την διαταγή του σε αναμονή μέχρι να μπορέσει να κάνει έφεση.

Το αρχικό κείμενο είναι εδώ.

Ισως σε ενδιαφερουν

1 σχόλια

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας