δικαιώματα εκδηλώσεις

Thessaloniki Pride 2014

Παρασκευή 27 Ιουνίου 201419:21Voltsek

Μετά το Athens Pride σειρά είχε το Thessaloniki Pride, το οποίο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Μία μοναδική εμπειρία, που την απολαμβάνω όχι μόνο ως απλός θεατής αλλά και ως κομμάτι της διοργάνωσης. Για κάποιο λόγο δεν είχα αναφέρει ξεκάθαρα μέχρι τώρα στο blog τον ενεργό ρόλο που έχω στο thessaloniki pride, ως μέλος της μίας ομάδας που το διοργανώνει. Μάλιστα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου καθώς έχω γνωρίσει σπουδαία άτομα τα οποία πλέον είναι καλοί φίλοι, έχουμε ζήσει ιδιαίτερες στιγμές μαζί και φυσικά πέρα από το pride, όλο το χρόνο διοργανώνουμε διάφορα πράγματα, είτε πρόκειται για εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, είτε για πιο πολιτικοποιημένες και ακτιβιστικές δράσεις.

Στο πρώτο pride της Θεσσαλονίκης, το 2012, για κάποιο λόγο ήμουν απών. Είχα ακούσει ότι θα γινόταν αλλά δεν του έδωσα σημασία. Νόμιζα θα είναι μία αποτυχημένη απόπειρα 30-40 ατόμων. Όμως μετά, με αυτά που είδα και διάβασα, μετάνιωσα που δεν είχα πάρει μέρος. Ήταν αρκετά πετυχημένο, με περίπου 3.000 άτομα. Έτσι στο δεύτερο μπήκα δυναμικά μέσα, ως μέλος της ομάδας που προανέφερα. Είναι μεγάλη διαδικασία να οργανώσεις ένα pride, υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν και πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξεις. Ειδικά εκείνες τις μέρες που γίνεται το pride, η κούραση είναι απίστευτη. Αλλά βεβαίως αξίζει τον κόπο. Το 2ο thess pride, το πρώτο για μένα, θα μου μείνει αξέχαστο. Και με το που τελειώνει, ανυπομονείς ήδη για το επόμενο.



Φέτος, έχοντας ήδη την εμπειρία, ήμουν πιο καλά προετοιμασμένος. Ένας χρόνος σχεδόν για να κανονίσεις όλα τα πρακτικά θέματα, να συντονιστείς με όλους όσους συμμετέχουν για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Φέτος για την ακρίβεια ήταν εβδομάδα pride, καθώς όλη την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με LGBT θεματολογία. Εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές ταινιών, συζητήσεις... Αν κάποιος πήγε στα παραπάνω, είναι σίγουρο ότι θα με είδε να τριγυρνάω κάπου εκεί... Πολύ κούραση για άλλη μία φορά αλλά πέρασα υπέροχα. Τώρα πάμε δυναμικά για το Thessaloniki Pride 2015!

Γενικά τα gay prides προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις. Άλλοτε είναι θετικές και άλλοτε αρνητικές. Κάποιες είναι αναμενόμενες, πχ από τους straight, τους ρατσιστές κτλ. Με εκπλήσσει όμως η αρνητική στάση των ίδιων των ομοφυλόφιλων, στους οποίους ανήκει επίσης το μεγαλύτερο μέρος των gay φίλων μου. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα όπου δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Είναι περισσότερο θα έλεγα θέμα προσωπικών επιλογών και κριτηρίων. Κατανοώ τα επιχειρήματα της αντίθετης πλευράς, δεν μπορώ να πω ότι είναι τελείως αβάσιμα. Υπάρχουν όμως και κάποιες πτυχές που αγνοούν.



Υπάρχουν πολλά που μπορούν να πει κάποιος σχετικά με τα gay prides. Θα κάνω σύντομα ένα post που θα αναφέρομαι σε αυτό, εξηγώντας γιατί εγώ προσωπικά νομίζω είναι σημαντικό να γίνονται pride. Όποια άποψη και να έχει κανείς, δεν μπορεί σίγουρα να πει ότι δεν έχουν βοηθήσει με κάποιο τρόπο στην αποδοχή της gay κουλτούρας!

Ισως σε ενδιαφερουν

2 σχόλια

  1. αξιέπαινο!
    θαυμάζω τους ανθρώπους που ΕΝΕΡΓΑ τα βάζουν με τα κακώς κείμενα της κοινωνίας.
    Ξενικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο που ασχολήθηκες!
    Θα περιμένω το ποστ για τα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας