δικαιώματα εκκλησία

Δύσκολος ο δρόμος των γκέι γάμων

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 201200:58Voltsek

Αντιδράσεις στη Γαλλία για το φιλόδοξο νομοσχέδιο του Φρανσουά Ολάντ

Ο γάμος των ομοφυλοφίλων υπήρξε ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους στο προεκλογικό μανιφέστο του Φρανσουά Ολάντ∙ μια φιλόδοξη κοινωνική μεταρρύθμιση, την οποία φαίνεται πως στήριζε η πλειοψηφία της χώρας, αλλά και μια σαφής διαφοροποίηση από τον συντηρητικό προκάτοχό του, τον Νικολά Σαρκοζί. 

Στο πλαίσιο της πρώτης κοινωνικής μεταρρύθμισης του Γάλλου Προέδρου, το σχετικό νομοσχέδιο πήρε χθες το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι πρώτες αντιδράσεις, ωστόσο, δεν ήταν οι προσδοκώμενες για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση και καθώς φαίνεται ο δρόμος του «γάμου για όλους» προς το Κοινοβούλιο δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Το χθεσινό «όχι» της Καθολικής Εκκλησίας ήταν αν μη τι άλλο αναμενόμενο. Ουδείς από το κυβερνητικό επιτελείο έπεσε από τα σύννεφα όταν ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Καρδινάλιος Αντρέ Βαν Τρουά χαρακτήρισε τους γάμους των ομοφυλοφίλων «υπέρτατη απάτη». 

Σε κάθε περίπτωση, ο Γάλλος Αρχιεπίσκοπος πήρε δύο απαντήσεις: μια από τον Ολάντ, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πρόοδο για όλους», και μια από το γαλλικό σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo». Διάσημο για τα καυστικά σκίτσα που κατά καιρούς δημοσιεύει, το περιοδικό κυκλοφόρησε χθες με την ερωτική περίπτυξη Πατρός, Υιού και Αγίου Πνεύματος στο εξώφυλλο και τον τίτλο «Ο Βαν Τρουά έχει τρεις πατέρες».

Επίσης, αναμενόμενη ήταν η σθεναρή αντίδραση μεγάλης μερίδας της Δεξιάς. Αυτό όμως που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση ήταν η επιχειρηματολογία του Γάλλου πολυεκατομμυριούχου και γερουσιαστή Σερζ Ντασό. «Θέλουμε μια χώρα ομοφυλοφίλων; Σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχει πλέον κανείς»

«Είναι ηλίθιο», τόνισε ο 87χρονος γερουσιαστής μιλώντας στο κανάλι France Culture. Και για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον λόγο του, ο Ντασό προέτρεψε τους ακροατές να δουν την αρχαία Ελλάδα ως... παράδειγμα προς αποφυγήν. «Κοιτάξτε την ιστορία της. Η ομοφυλοφιλία είναι ένας από τους λόγους της παρακμής της. Η ομοφυλοφιλία είναι το τέλος της οικογένειας, το τέλος της τεκνοποιίας, το τέλος της παιδείας. Μια ανυπολόγιστη καταστροφή για όλο το έθνος», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας το παραλήρημα του.

Συνολικά, περισσότεροι από 1.000 δήμαρχοι έχουν υπογράψει κατά της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, ενώ διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε 75 γαλλικές πόλεις. Δυσαρέσκεια όμως εκφράζεται και μέσα στο ίδιο το στρατόπεδο των ομοφυλοφίλων, και συγκεκριμένα των γυναικών. Αν και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο στα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν ένα παιδί, αφήνει εκτός το περίπλοκο ζήτημα της τεχνητής γονιμοποίησης.

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από το γαλλικό Κοινοβούλιο - περί τα μέσα του 2013 - η παραδοσιακά καθολική Γαλλία θα γίνει η 12η χώρα στον κόσμο όπου οι ομοφυλόφιλοι θα ανακηρύσσονται επισήμως σύζυγοι.

Πηγή: tanea.gr

Ισως σε ενδιαφερουν

3 σχόλια

  1. Μάλιστα.......Αυτά συμβαίνουν στην:"Ελλάς-Γαλλία,Συμμαχία",ώστε να παίρνουμε και εδώ............"κουράγιο"!!!!!!!!!!!

    Ο Βασίλης από Αθήνα,είμαι......... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα εισαγωγικά,τα τοποθέτησα διότι δεν προσβλέπω σε πραγματική-πόσο μάλλον"αλματώδη"που θα χρειαζόμασταν-πρόοδο κι εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι πως δεν το περίμενα..
    Παραλήρημα όπως το είπες.. είναι και 80 φεύγα ο άνθρωπος, τι περιμένουμε να πει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας