υγεία aids

1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 201111:02Voltsek

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα τα τελευταία οκτώ χρόνια
Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του AIDS στην χώρα μας

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η εξάπλωση του AIDS στην χώρα μας. Τριάντα χρόνια μετά την παγκόσμια πρώτη «εμφάνιση» της επιδημίας AIDS, που συντάραξε τον κόσμο και 15 χρόνια μετά την επιτυχή εφαρμογή της αντιρετροϊκής θεραπείας των ασθενών, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά την πορεία της νόσου.

Η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση του AIDS εορτάζεται υπό τη σκιά της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της HIV λοίμωξης (στους τοξικομανείς η αύξηση άγγιξε μέσα σε ένα έτος το 1260% ενώ στον γενικό πληθυσμό της χώρας το 52,7% !) αλλά και τη συρρίκνωση των κοινωνικών και ασφαλιστικών παροχών για τους ασθενείς.
Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται τις τελευταίες δύο δεκαετίες στον σχετικό χώρο, όπως η ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS και η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ- Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας καταγγέλλουν ότι οι ασθενείς με HIV λοίμωξη υφίστανται δραματικές περικοπές που δυσκολεύουν τον αγώνα τους για επιβίωση.

«Ο Αναθεωρημένος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας του υπουργείου Εργασίας αφαιρεί την πρόσβαση των οροθετικών σε κοινωνικές παροχές και αναπηρικές συντάξεις, καθώς πλέον μόνο όσοι βρίσκονται σε τελικό στάδιο AIDS θα εντάσσονται στα εν λόγω προγράμματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS . Την ίδια στιγμή, «κοινωνικές παροχές χρόνων που εν μέρει αντιμετώπιζαν το κοινωνικό ρατσισμό και το στίγμα που έχουν συνδυαστεί με την HIV λοίμωξη, διακόπτονται ή μπαίνουν σε αμφισβήτηση με το πρόσχημα της «στοχευμένης μόλυνσης» τονίζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας.



Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα τα τελευταία οκτώ χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2011, έχουν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 11.340 περιστατικά HIV λοίμωξης. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.235 έχουν εμφανίσει τη νόσο AIDS και 5.500 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 2.152 άτομα.

Κατά την παρουσίαση των εφετινών δεδομένων πριν από δέκα ημέρες ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, οι επιστήμονες είχαν υπογραμμίσει ότι η πορεία της HIV λοίμωξης παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία μετά το 2002. Ειδικότερα, ενώ το 2002 ο αριθμός των περιπτώσεων HIV λοίμωξης που δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, το 2008 ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε τις 5,8 περιπτώσεις. Το πρώτο δεκάμηνο του 2011 δε καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδος με 7,1 περιστατικά HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2011, δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 803 νέες περιπτώσεις HIV λοίμωξης, εκ των οποίων οι 686 (85,43%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 117 (14,57%) σε γυναίκες. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, η αύξηση το 2011 ανέρχεται στο 52,7%. Όσον αφορά στον πιθανότερο τρόπο μετάδοσης του HIV, ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών καταγράφηκε, όπως συνήθως, στην ομάδα των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.



Σαρωτική η επιδημία του AIDS στους χρήστες ναρκωτικών

Ωστόσο, το πρώτο δεκάμηνο του 2011, παρατηρείται μία δραματική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της επιδημίας του HIV στην Ελλάδα. Τ ην περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2011 δηλώθηκαν 190 περιστατικά HIV λοίμωξης σε χρήστες, ενώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010 ο αριθμός των νέων περιστατικών μολυσμένων χρηστών ήταν μόλις 14!

Συγκριτικά με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010, όπου ο αριθμός HIV λοιμώξεων στους τοξικομανείς ήταν μικρός ( 2,66%), η αύξηση το 2011 είναι περίπου 1.200%.

Παγκοσμίως, η κατάσταση με την εξάπλωση της HIV λοίμωξης είναι δραματική παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει μειωθεί περισσότερο από 20% σε σχέση με το 1997. Στην Υποσαχάρια Αφρική, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του AIDS, η συχνότητα εμφάνισης του ιού HIV έχει μειωθεί σε 22 χώρες.

Η θεραπεία έχει αποτρέψει 2, 5 εκατομμύρια θανάτους σχετιζόμενους με το AIDS από το 1985. Μόνο τον περασμένο χρόνο σώθηκαν 700. 000 ζωές. Περίπου 6, 6 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν οι μισοί από όσους χρήζουν θεραπείας σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, λαμβάνουν σήμερα θεραπεία. 



Εκδηλώσεις και δρώμενα για την καταπολέμηση του AIDS

Δράσεις ενημέρωσης για την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και του AIDS αλλά και για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με το στίγμα και τον αποκλεισμό των οροθετικών ατόμων διοργανώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με κεντρικό μήνυμα «Μηδενίζουμε… τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις» επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέπτονται επιλεγμένα μπαρ και καφέ και διανέμουν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια για το AIDS, τις ηπατίτιδες, την φυματίωση, σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά).

Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εικαστικών Καλλιτεχνών Bazaarts Exclusive στην «Τεχνόπολις» (Πειραιώς 100, Γκάζι), θα πραγματοποιηθεί συναυλία από καλλιτέχνες όπως η Πηνελόπη Αναστασοπούλου με την μπάντα της Mamacita on fire, ο Μηδενιστής και οι Soul Mates, οι οποίοι θα μεταδώσουν το φετινό μήνυμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ιού. Παράλληλα, θα εκτίθενται έργα εικαστικών καλλιτεχνών με θέμα αφιερωμένο στην 1η Δεκέμβρη - μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων θα διατεθεί στην έρευνα και την καταπολέμηση του ιού.


Πηγή: Πρώτο Θέμα Online

Ισως σε ενδιαφερουν

4 σχόλια

  1. μερικά πολεμικά αεροπλάνα λιγότερο και νά τα αναγκαία κονδύλια για έρευνα και περίθαλψη!
    Ξενικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να μάθουμε να βάζουμε το "πάνω" το κεφάλι ΠΑΝΩ από το "κάτω"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hfaistiwnas: Ευχαριστώ. Εγώ απλά βρήκα το θέμα και το αναδημοσίευσα. Ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω.

    Ξενικός: Έχεις απόλυτα δίκιο αλλά σε αυτό τον κόσμο οι προτεραιότητες είναι ανεστραμμένες.

    Fatsas: Έξυπνο... και σωστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας