επικαιρότητα ομοφυλοφιλία

Ψυχίατρος που ισχυριζόταν ότι οι γκέι «θεραπεύονται» ζητάει συγνώμη

Πέμπτη, 24 Μαΐου 201215:03Voltsek

Ο Dr Robert Spitzer ομολογεί ότι η έρευνά του, η οποία δημοσιεύτηκε το 2001, ήταν «εντελώς εσφαλμένη» 

Μια από τις πιο διάσημες προσωπικότητες του χώρου της ψυχιατρικής στην Αμερική ζήτησε συγνώμη από τον γκέι πληθυσμό για την έρευνα που αποδείκνυε ότι οι γκέι άνθρωποι μπορούν να «θεραπευτούν», αν τους δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Dr Spitzer δήλωσε στο περιοδικό στο οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η έρευνα ότι είναι «εντελώς εσφαλμένη». «Πιστεύω ότι πρέπει να ζητήσω συγνώμη από την γκέι κοινότητα», γράφει. «Επίσης ζητώ συγνώμη από οποιονδήποτε που σπατάλησε χρόνο και ενέργεια γιατί πίστεψε ότι η μέθοδός μου λειτουργεί.»

Το γράμμα, το οποίο διαδόθηκε online πριν την επίσημη δημοσίευσή του στο περιοδικό The Archives of Sexual Behaviour, είναι σίγουρο ότι θα δώσει ικανοποίηση στις ομάδες ακτιβιστών και θα αναστατώσει δυσάρεστα τους συντηρητικούς που έχουν χρησιμοποιήσει την έρευνα ως αναφορά. Η «επιδιορθωτική θεραπεία» είναι γνωστή στους χριστιανικούς συντηρητικούς κύκλους οι οποίοι διαθέτουν κλινικές με πελάτες που προσπαθούν να μεταμορφωθούν σε ετεροφυλόφιλους.

Η έρευνα του Spitzer ανέλυσε τις εμπειρίες 200 ανθρώπων που έκαναν τη θεραπεία, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν μετά από προτροπή θρησκευτικών κύκλων. Κάθε εθελοντής απάντησε σε 200 ερωτήσεις. Οι απαντήσεις αναλύθηκαν και ο Spitzer κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αρκετοί δήλωσαν μεταστροφή προς την ετεροφυλοφιλία.

Η έρευνα θεωρήθηκε σημαντική γιατί το 1973 ο Spitzer ήταν ένας από τους φανατικούς υποστηρικτές της άποψης ότι η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί πνευματική διαταραχή, κάτι που h Αμερικάνικη Ένωση Ψυχιάτρων τελικά δέχτηκε: ήταν μια μεγάλη νίκη για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Όμως το 2001 πολλοί αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα της έρευνας και η εγκυρότητά της αμφισβητήθηκε. Τα κυρίως επιχειρήματα ήταν ότι οι άνθρωποι μπορεί να λένε ψέματα για τα συναισθήματά τους ή να αυταπατώνται.

Για περισσότερο από μια δεκαετία ο Spritzer επέμενε στην άποψή του αλλά τώρα παραδέχεται ότι οι αντίπαλοι της θεωρίας του έχουν δίκιο. «Δεν υπάρχει τρόπος για να προσδιοριστεί κατά πόσο οι δηλώσεις κάποιου εθελοντή είναι αληθινές και ότι δεν πρόκειται για αυθυποβολή».

Πηγή: lifo.gr

Ισως σε ενδιαφερουν

0 σχόλια

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

CheckpointΦορμα επικοινωνιας