επικαιρότητα

Το νόημα του Αθλητισμού

Τρίτη 28 Ιουνίου 201120:16Voltsek

Από τα λίγα πράγματα που με αφήνουν αδιάφορο είναι τα αθλητικά. Δεν εννοώ τον αθλητισμό γενικά αλλά το να είμαι οπαδός μίας ποδοσφαιρικής ομάδας ή μίας ομάδας στο basket. Η μόνη εξαίρεση ήταν στο Euro 2004, όπου εκεί πιστεύω ήταν αδύνατον να μη δώσω σημασία. Μερικές φορές μάλιστα όταν με ρωτάνε τι ομάδα είμαι και απαντάω ότι δεν ασχολούμαι, με κοιτάνε παράξενα. Πιο μικρός ένιωθα λίγο άσχημα γι αυτό αλλά πλέον το έχω ξεπεράσει.

Αφορμή για αυτό το post είναι οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τα στημένα παιχνίδια. Όλο αυτό το σκηνικό με έχει κάνει να αναρωτιέμαι ποιο είναι το νόημα του αθλητισμού στις μέρες μας και αν υπάρχει ακόμα αθλητικό πνεύμα. Όπως έχουν πει πολλοί στο παρελθόν, όταν το χρήμα μπλέκεται σε κάτι, αυτόματα το εξευτελίζει. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, τα οικονομικά συμφέροντα είναι πιο σημαντικά από την ευγενή άμιλλα και την απόλαυση του παιχνιδιού. Οι οπαδοί φανατίζονται, σκοτώνονται μεταξύ τους, κάνουν βανδαλισμούς για χάρη μίας ομάδας και μπλέκουν σε διάφορες άσχημες καταστάσεις την ώρα που οι παίχτες κερδίζουν εκατομμύρια και δεν τους καίγεται καρφί. Και επιπλέον όλων αυτών, αποδεικνύεται ότι τα παιχνίδια είναι στημένα.

Για να επεκταθώ γενικά και σε άλλα αθλήματα, είναι κοινό μυστικό ότι σχεδόν όλοι οι αθλητές ντοπάρονται. Πρόσφατα σε μία συζήτηση, άκουσα ότι σε κάποιες χώρες δεν κάνουν καν τεστ στους αθλητές για να δουν πόσο "καθαροί" είναι. Σίγουρα όλοι θυμόμαστε και τους δικούς μας ολυμπιονίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 στην Αθήνα που είχαν τραβήξει πάνω τους και κατ΄επέκταση στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας παγκοσμίως αλλά για τους λάθος λόγους.

Κι ενώ τα παραπάνω αφορούν τη διαφθορά εκ των έσω, έχουμε και την ξεφτίλα των οπαδών που ανεφερα και πιο πάνω. Όταν γίνοναι μεγάλοι αγώνες, πολλές φορές το γήπεδο μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη, με βία, καταστροφές και χουλιγκανισμό. Μία ευκαιρία για τον καθένα να εξωτερικεύσει τον χειροτερό του εαυτό.

Για να ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν, αθλητισμός στη σύγχρονη εποχή σημαίνει:
- Στημένοι αγώνες
- Ντοπαρισμένοι αθλητές
- Πολεμοχαρείς οπαδοί

Εύχομαι και ελπίζω κάποτε να θυμηθούμε τι αντιπροσωπεύει ο αθλητισμός.

Ισως σε ενδιαφερουν

4 σχόλια

  1. Ακριβώς αυτό Αιμίλιε... :)
    Η πλάκα είναι ότι οι περισσότεροι οπαδοί(στερεότυπο, αλλά αυτό έχω δεί) δεν είναι καν αθλητικοί τύποι(δηλαδή να ασκούνται).Δεν δίνουν ούτε το παράδειγμα χεχε!
    Ελπίζω το σκάνδαλο με τα στημένα μάτς να ταρακουνήσει μερικούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς γίνανε οι αποκαλύψεις με τα στημένα ματς αλλά παρόλα αυτά δεν το βλέπω να τιμωρείται κανείς οπότε η κατάσταση παραμένει η ίδια.
    Εντάξει, όλοι όσοι ασχολούνταν λίγο το ήξεραν πως κάτι τέτοιο έπαιζε στον χώρο του ποδοσφαίρου, ειδικά στην Ελλάδα έκανε μπαμ.

    Αυτό που είπες για τους οπαδούς είναι αλήθεια, και δυστυχώς είμαι κι εγώ κάποιες φορές πιο φανατική από όσο πρέπει. Αν και τον τελευταίο καιρό άρχισα να το ελέγχω και χαίρομαι για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hfaistiwnas: Χαίρομαι που συμφωνείς.

    Alexandros Biohazardous: δεν το είχα σκεφτεί αυτό αλλά είναι πολύ σωστό. Πράγματι οι οπαδοί τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σχέση με τον άθληση.

    Krist: "Παν μέτρον άριστον" έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Δεν χρειάζονται υπερβολές.
    Ακόμα και να μην τιμωρηθεί κανείς, πράγμα συνηθισμένο στην Ελλάδα, είναι ένα βήμα που έγιναν έστω οι αποκαλύψεις, αν και κάποιες ποινές έχουν ανακοινωθεί ήδη. Πλέον όλοι ξέρουν για την υποκρισία που υπάρχει στον αθλητισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας