δικαιώματα εκδηλώσεις

Νο 766: Ιούνιος, ο gay μήνας

Δευτέρα 18 Ιουνίου 201801:42Voltsek

Ο Ιούνιος θεωρείται ο μήνας της ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας καθώς όλα τα pride παγκοσμίως γίνονται αυτό τον μήνα. Πώς ξεκίνησε ο θεσμός των pride; Η wikipedia αναφέρει:

"Η αφετηρία του gay pride είναι μία επέτειος μνήμης απέναντι σ' ένα περιστατικό που συνέβη στη Νέα Υόρκη στις 28 Ιουνίου 1969. Τότε, στο gay bar Stonewall Inn, υπήρξε εισβολή από βαριά οπλισμένους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος, σε μια σειρά αλλεπάλληλων επιδρομών σε ανάλογα μπαρ της περιοχής κι ενώ η γενική παρενόχληση των ομοφυλόφιλων και Τρανς ατόμων είχαν καταντήσει ρουτίνα. Οι συλλήψεις και η βία που ακολούθησε εξαγρίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το μπαρ με αποτέλεσμα να επιτεθούν στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια, ακόμη και δοχεία απορριμάτων. Στη συνέχεια μαζεύτηκε πολύ μεγάλο πλήθος για να διαμαρτυρηθεί, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις με την αστυνομία να συνεχιστούν για τις επόμενες μέρες και νύχτες.

Τον επόμενο μήνα οι gay ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση». Ακολουθούσαν και άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και λεσβιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θεωρήθηκε το πρώτο σύγχρονο gay κίνημα. Τον επόμενο χρόνο πραγματοποιήθηκε η «πορεία για στο Stonewall» σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως σαν διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στους ομοφυλόφιλους, λεσβίες και Τρανς της Νέας Υόρκης. Υπό τη στενή έννοια του όρου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη μορφή gay pride που υπήρξε ποτέ."

Ήδη πραγματοποιήθηκε το 14ο Athens Pride και το 3ο Patras Pride και σύντομα θα γίνει και το 7ο Thessaloniki Pride.


Δυστυχώς φέτος δεν πήγα στο pride της Αθήνας, σπάζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, που έδινα το παρόν. Βρέθηκα όμως στην Αθήνα λίγο πιο πριν, του Αγίου Πνεύματος, ως αποτέλεσμα μίας απόφασης της τελευταίας στιγμής. Πέρασα όμως πολύ ωραία, μου αρέσει αυτή η πόλη. Με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναπάω.


Αυτό που περιμένω τώρα είναι το pride της Θεσσαλονίκης, στο οποία για αρκετά χρόνια ήμουν στη διοργάνωση. Πλέον όμως, για διάφορους λόγους, είμαι απλός θεατής, αν και θα ήθελα να πάρω ξανά έναν πιο ενεργό ρόλο, όχι μόνο στο pride αλλά γενικότερα στις δράσεις της LGBT κοινότητας. Οι απόψεις διίστανται για τα gay pride, ακόμα και ανάμεσα στους ίδιους τους gay. Κάποια στιγμή θα γράψω την άποψη μου σχετικά με το θέμα αυτό.

Ισως σε ενδιαφερουν

0 σχόλια

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας