δικαιώματα επικαιρότητα

Σχολικός εκφοβισμός και πολλοί αποκλεισμοί

Σάββατο 31 Μαΐου 201423:51Voltsek

Δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς το ιδρυτικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του bullying, καθώς οι ΛΟΑΤ οργανώσεις μιλούν για «ξέπλυμα» του Χαμόγελου του Παιδιού από την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. και καταγγέλλουν την εξαίρεσή τους.

Το ιδρυτικό του συνέδριο στην Αθήνα προγραμματίζει για τις 10 και 11 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, στο οποίο συμμετέχουν 17 οργανώσεις από 12 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η πανευρωπαϊκή οργάνωση-ομπρέλα για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα ILGA-Europe. Ωστόσο, τέσσερις ελληνικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ [Lesbians for Equality, PoustiRiots, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Οικογένειες Ουράνιο Τόξο] κάνουν λόγο για «ξέπλυμα».

Αντιδράσεις

Οι επιφυλάξεις των οργανώσεων εστιάζονται στον ρόλο που έχει αναλάβει το «Χαμόγελο του Παιδιού», με τους γνωστούς χειρισμούς του στο θέμα της μικρής Μαρίας, χειρισμοί που θεωρήθηκαν ρατσιστικοί απέναντι στους Ρομά, όσο και στην αιγίδα που δίνει στη διοργάνωση η ελληνική προεδρία της Ε.Ε., τη στιγμή που ελάχιστα έχει κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού σχολικού εκβιασμού και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ.

«Θεωρούμε ότι η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε., αντί να δίνει την αιγίδα της σε “ξέπλυμα” αμφιλεγόμενων συλλόγων, όπως το “Χαμόγελο του Παιδιού”, θα έπρεπε πρώτιστα να τηρεί τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε., πράγμα που δεν συμβαίνει, αφού μέχρι στιγμής: α) αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για ένα σύμφωνο συμβίωσης που δεν αποκλείει τους/τις ΛΟΑΤ, και β) δεν έχει ενσωματώσει την Απόφαση-Πλαίσιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στο εθνικό της δίκαιο (αντιρατσιστικός νόμος)», αναφέρει σε επιστολή του προς την ILGA-Europe το ΣΥΔ. Θυμίζει μάλιστα τη συμμετοχή του προέδρου του «Χαμόγελου» στην οργανωτική επιτροπή του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, το οποίο είχε αποκλείσει από συνάντηση εκπρόσωπο της τρανς κοινότητας πέρσι τον Μάρτιο.

«Είναι προφανές πως η Ελληνική Προεδρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ “Χαμόγελο του Παιδιού” προσπαθούν να δείξουν πως πράττουν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα που δεν είναι αληθές (pink-washing) [...] Παραμένουμε επιφυλακτικές στη διοργάνωση μιας καμπάνιας από φορείς που ώς τώρα δεν έχουν δώσει δείγματα θετικά προς τα LGBTIQ δικαιώματα», αναφέρει ανακοίνωση των Lesbians for Equality και PoustiRiots.

«Η είδηση για το συνέδριο κοινοποιήθηκε μόνο, όταν είχαν κλείσει οι συμμετοχές. Η πρώτη μέρα με τη συνεργασία της ILGA Europe και τη συμμετοχή και κάποιων ακτιβιστών που ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με το θέμα του ομοφοβικού και τρανσφοβικού σχολικού εκφοβισμού, μπήκε σε μια γυάλα και έμεινε εκεί, για να μην περάσει η πληροφορία παραπέρα [...] Για να μην το δουν οι συντηρητικοί σπόνσορες και κόψουν τις χορηγίες; Για να μην το δουν οι ενοχλητικοί ακτιβιστές και ζητήσουν ουσιαστική δράση; Για να μην το δει ποιος και για ποιους λόγους;» αναρωτιούνται μεταξύ άλλων οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.

• Το «Χαμόγελο του Παιδιού» επιφυλάσσεται να απαντήσει, αφού λάβει γνώση των κειμένων των οργανώσεων.

Του Δημήτρη Αγγελίδη

Πηγή: www.efsyn.gr

Ισως σε ενδιαφερουν

1 σχόλια

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας