δικαιώματα επικαιρότητα

Απαγόρευση τραγουδιού λόγω ομοφοβικού περιεχομένου

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 201116:44Voltsek

Μεταφρασμένο άρθρο:

Το Canadian Broadcast Standards Council (κάτι σαν το ελληνικό ΕΣΡ) αποφάσισε ότι το τραγούδι "Money for Nothing", μια επιτυχία των Dire Straits από το 1985, είναι πολύ προσβλητικό για τους ακροατές του Καναδά. Το τραγούδι απαγορεύτηκε για την επαναλαμβανόμενη χρήση της ομοφοβικής φράσης "that little faggot" (αυτός ο πούστης) - στο δεύτερο στίχο του.

Αυτό δεν έχει εμποδίσει ορισμένους καναδικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς κλασικού ροκ να παίζουν το τραγούδι. Τις πρώτες μέρες μετά την απόφαση, κάποιοι σταθμοί για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση αυτή, έπαιζαν το τραγούδι συνεχόμενα για μία ολόκληρη ώρα.[...]


Ολόκληρο το άρθρο εδώ.


Είναι τραγικό αν σκεφτείς πόσο πίσω είμαστε στην Ελλάδα. Στον Καναδά απαγόρεψαν το τραγούδι λόγω ομοφοβικού περιεχομένου κι εδώ το ΕΣΡ απαγορεύει οτιδήποτε έχει σχέση την ομοφυλοφιλία, αντιμετωπίζοντας ρατσιστικά αυτή την κοινωνική ομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόστιμο για την σειρά του Παπακαλιάτη λόγω της σκηνής όπου δύο άντρες αντάλλαξαν ένα φιλί.

Ισως σε ενδιαφερουν

4 σχόλια

  1. Χρήστος ο Ρομαντικός4 Φεβρουαρίου 2011 στις 12:50 π.μ.

    Νομίζω πως η απαγόρευση στον Καναδά αφορά την χρήση της συγκεκριμένης λέξης για την ιδιότητα, οχι την ιδιότητα αυτή καθαυτή. Για παράδειγμα,ενώ είσαι φίλος μου, μπορώ να σε λέω γκέι,αλλά με προσβάλλει να χρησιμοποιώ ή να ακούω τη λέξη "πούστης", ως κάτι το χυδαίο για μένα. Αυτό είναι σεβαστό.Οπότε η γενική απαγόρευση ίσως στόχευε σε ενα τέτοιο κοινό. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Δεν έχει σχέση μόνο με τους γκέυ, αλλά γενικά με ενα κόμπλεξ που ενώ όλοι μας το βλέπουμε καθημερινά, κανένας δεν το αναγνωρίζει. Ποιό είναι αυτό; Το κόμπλεξ της "ξενικής" επιλεκτικότητας. Δηλαδή, ωραία, μας αρέσουν τα τραγούδια, οι ταινίες, ο τρόπος ζωής των ξένων, ιδιαίτερα των Αμερικανών, χρησιμοποιούμε ακόμα και αγγλικές λέξεις στην κατα πολύ ανώτερη γλώσσα μας, αλλά όταν είναι να δεχτούμε άλλες νοοτροπίες εγκατστημένες εδώ και χρόνια στο εξωτερικό-όπως το θέμα της ομοφυλοφυλίας ή της οποιασδήποτε αλλαγής(πολιτικής-κοινωνικής κ.λ.π.) πού θα "ταρακουνήσει" την "ελληνική" πραγματικότητά μας, τότε, οχι, αυτά είναι ανωμαλίες ή π.χ. τι θέλει η κολοευρώπη και χώνεται και λοιπά. Για αυτό ακριβώς θα είμαστε πάντα μπερδεμένοι.Και να σου πω κάτι; Δύσκολα πιστεύω οτι ακόμα και πολλοί νέοι πού λένε οτι δεν έχουν πρόβλημα με τους γκει, το δέχονται μέσα τους 100%.Πως τους καταλαβαίνω; Δεν γίνεται να δέχεσαι οτι εγώ είμαι γκέι και όλα είναι ΟΚ, αλλά σε κάτι πού αντικειμενικά είναι σωστό, να το απορρίπτεις ασυζητιτί. Άρα αποδέχεσαι το οτι είμαι γκέι για να φανείς "fashionable" και οχι οτι κατάλαβες τι λες ή πόσο μάλλον οτι το πιστεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η είδηση αυτή με προβλημάτισε.Απτήν μία ο Καναδάς αποτελεί χώρα υπόδειγμα στην προστασία μειονοτήτων απτήν άλλη η Ελλάδα δείχνει αρκετά συμπτώματα ομοφοβίας (η πλάκα είναι ότι πριν διαβάσω το άρθρο σου διάβασα http://www.10percent.gr/stiles/h-gnwmh-tou-10/2137-2011-01-28-09-34-24.html ).Εμείς πότε θα κοιτάξουμε τον άλλο με καταννόηση ό,τι και αν ΄ναι αυτός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hfaistiwnas: Πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να παριστάνουμε τους προοδευτικούς και να γίνουμε στην πραγματικότητα.

    Χρήστος ο Ρομαντικός: Αυτά που λες είναι πολύ σωστά. Συνήθως υιοθετούμε ότι μας αρέσει από τους άλλους και όχι ότι είναι πραγματικά σωστό. Πιστεύω όμως ότι οι νέες γενιές έχουν πιο ανοιχτό μυαλό.

    cielo notturno: Δυστυχώς υπάρχει ακόμα ρατσισμός στους ανθρώπους αλλά και σε δημόσιους φορείς. Έχουμε πολύ δρόμο στην Ελλάδα για να γίνουμε μία πραγματικά προοδευτική κοινωνία που ο κάθε άνθρωπος θα σέβεται την διαφορετικότητα. Δύο βήματα μπρος ένα πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας