ομοφυλοφιλία περηφάνεια

Athens Gay Pride 2009

Πέμπτη 2 Ιουλίου 200920:23Voltsek

Επιτέλους αποφάσισα να κάνω post για το Gay Pride. Μερικοί από σας, μου το ζητήσατε πολλές φορές, καθώς το είχα υποσχεθεί. Σε αυτό το post θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο Gay Pride και στο επόμενο, γενικότερα για την επισκεψή μου στην Αθήνα.

Ήθελα πολύ να πάω. Το περίμενα έναν ολόκληρο χρόνο, καθώς το περσινό το έχασα λόγω κακής οργάνωσης του χρόνου και των υποχρεώσεων μου. Στην αρχή κανείς από τους φίλους μου δεν ήθελε να έρθει μαζί μου. Ευτυχώς τελικά βρήκα παρέα, ένα φιλικό μου ζευγάρι και πήγαμε μαζί. Ο ένας μάλιστα είχε ξαναπάει, οπότε με καθοδηγούσε κάπως στα δρώμενα και σε όλη την ιδέα.

Μου άρεσε πάρα πολύ και φυσικά σκοπεύω να πάω και του χρόνου και κάθε χρόνο. Μάλιστα, αν μπορέσω, θα πάω και σε gay pride άλλης χώρας. Γινόταν χαμός από κόσμο, δυνατή μουσική ακουγόταν παντού τριγύρω, υπήρχαν ενδιαφέροντα shows και φυσικά ήταν στημένα γύρω γύρω πολλά περίπτερα από διάφορες οργανώσεις. Ήταν η πρώτη φορά που πήγα κι έτσι δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις. Απ' ότι άκουσα πάντως κάθε χρόνο είναι καλύτερο.

Ο κόσμος που ήταν εκεί, ήταν μία μίξη ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Νέοι & γέροι, άντρες & γυναίκες, Έλληνες & ξένοι, άτομα με συντηρητική εμφάνιση & άλλοι με πιο extreme. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος, πέρασε από το Σύνταγμα, συνεχίστηκε μπροστά από την βουλή και ύστερα δεν ξέρω. Δυστυχώς δεν μείναμε μέχρι το τέλος του εορτασμού καθώς την ίδια μέρα κάναμε το κουραστικό 6ωρο ταξίδι από την Θεσσαλονίκη, πήγαμε στο Pride και το βράδυ θα επισκεφτόμασταν φυσικά το Γκάζι. Οπότε, μία σύντομη περίοδος ξεκούρασης και ανάκτησης δυνάμεων ήταν απαραίτητη.

Πρέπει να πω ότι ένα επιπλέον θετικό της επισκεψής μου στο Pride, ήταν η γνωριμία μου με τον κ. pisoglendi, ο οποίος βρισκόταν σε ένα από τα περίπτερα που ήταν στημένα.

Τώρα θα πρέπει να εκφράσω την γνώμη μου για το Gay Pride ως θεσμό. Υπάρχουν δύο βασικές απόψεις. Οι μεν υποστηρίζουν ότι το Gay Pride αποτελεί έναν τρόπο για να δείξουμε ότι εμείς οι ομοφυλόφιλοι υπάρχουμε, να κάνουμε τους υπόλοιπους να μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό και να έχουμε ίσα δικαιώματα. Οι δε υποστηρίζουν ότι το Gay Pride δεν έχει καμία αξία ως θεσμός, ότι είναι δηλαδή ένα πανηγύρι με μόνο σκοπό την διασκέδαση και τον χαβαλέ και ότι είναι απλά μία ευκαιρία να ξεσαλώσει η κάθε κραγμένη.

Δεν μπορώ να απορρίψω καμία από τις δύο πλεύρες. Και στις δύο κρύβεται μία δόση αλήθειας. Γι' αυτό κι εγώ έχω καταλήξει κάπου στην μέση, με μία κλίση προς τη θετική μεριά. Θέλω να πω ότι ασφαλώς με μία παρέλαση, μία φορα το χρόνο, δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε την στάση της κοινωνίας προς τους ομοφυλόφιλους, ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε τα δικαιώματα που θέλουμε. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Είναι όλα θέμα παιδείας. Πρέπει να μάθουμε να δεχόμαστε το διαφορετικό και να μην συμπεριφερόμαστε σαν απολίτιστοι μπροστά σε ότι δεν μας αρέσει και δεν συμβαδίζει με αυτά που εμείς θεωρούμε "φυσιολογικά".

Όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ουσιαστική σημασία ενός Gay Pride. Πέρα από το ξέφρενο party, τα μοντέρνα show και τις ιδιόρρυθμες παρουσίες, κρύβεται μία μειονότητα, άνθρωποι που έχουν βαρεθεί να τους μεταχειρίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και είναι έτοιμοι να παλέψουν για να γίνουν απολύτως δεκτοί από την κοινωνία. Όσο ασήμαντη κι αν είναι η ύπαρξη ενός τέτοιου γεγονότος, σίγουρα είναι καλύτερη από την πλήρη ανυπαρξία. Όταν κρυβόμαστε και περιοριζόμαστε στους τοίχους των σπιτιών μας και μερικών bar και club, όταν είμαστε αθέατοι στα μάτια της κοινωνίας, τότε δεν τίθεται θέμα αποδοχής και αξιοπρέπειας. Αυτή η παρέλαση περηφάνειας είναι ένας τρόπος να φωνάξουμε "ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ, ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ". Κι εφόσον υπάρχουμε, απαιτούμε την αναγνώριση και την αποδοχή της κοινωνίας/πολιτείας. Είναι μία γέφυρα που ενώνει τους δύο κόσμους. Λίγο φανταχτερή και περίεργη ίσως, αλλά δεν παύει να είναι μία γέφυρα.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει στο μέλλον για να αναβαθμιστεί η σημασία και το περιεχόμενο του Gay Pride, είναι 1ον να συμμετέχει επίσημα το κράτος με κάποιο τρόπο. Να μην αποτελεί πράξη μερικών ιδιωτικών φορέων αλλά ένα επίσημο πολιτιστικό δρώμενο. Αυτά βέβαια τα ζητήματα δεν τα ξέρω πολύ καλά. 2ον απαιτείται η συμμετοχή όλων μας. Και δεν εννοώ μόνο των gay, lesbian, bi & transexual ανθρώπων, αλλά όλων όσων θέλουν να υπάρχει δικαιοσύνη και ισότητα σε αυτή την χώρα και στον κόσμο ολόκληρο. Εγώ προσωπικά σκοπεύω του χρόνου να είμαι εθελοντής στην διοργάνωση του Pride, για να υποστηρίξω όσο μπορώ ένα γεγονός που θέλει να αναδείξει την σημασία του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων.

Σημείωση: Επειδή το post μου βγήκε μεγάλο, το φωτογραφικό υλικό θα το βάλω ξεχωριστά στο επόμενο (ίσως) post.

Ισως σε ενδιαφερουν

4 σχόλια

  1. τελικά σε αυτό το Pride όλοι γνωρίσαμε τον Pisogledi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Συμφωνώ ότι το pride είναι μια ωραία γιορτή αλλά πρέπει να δούμε και πιο πέρα από αυτό. Οι ομοφυλόφιλοι έχουν μια τάση να αυτοσυστήνονται ως μια μειονότητα, να αυτο-γκετοποιούνται! Σίγουρα υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, δικαιώματα που πρέπει να αναγνωριστούν, αλλά αυτό είναι πρωτίστως θέμα πολιτικών πρωτοβουλιών, και όχι χαρούμενων παρελάσεων. Η καταπίεση προέρχεται πρωτίστως εκ των έσω, από τα προσωπικά πάθη και συμπλέγματα του καθενός. Η κοινωνία δεν αποδέχεται πλήρως ούτε την ομοφυλοφιλία, ούτε πολλές άλλες επιλογές στη ζωή ενός ανθρώπου, είναι όμως ανεκτική και μεταβάλλεται με το χρόνο. Είμαι υπέρ κάθε προσπάθειας αποσυντηρικοποίησης, αλλά αντίθετος σε κάθε προσπάθεια να αναδειχτούν οι ομοφυλόφιλοι ως διακριτή κοινωνική ομάδα. Οι σεξουαλικές επιλογές του καθενός δεν καθορίζουν τη ζωή του. Άλλωστε ετεροφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι είμαστε μόνο στο κρεββάτι μας. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας είμαστε όλοι ίδιοι (και ταυτόχρονα διαφορετικοί). Αυτήν την τάση, να αναγάγουμε την ομοφυλοφιλία σε κύριο χαρακτηριστικό του ανθρώπου που καταλαμβάνει συνολικά την προσωπικότητά του, με τις συμπαρομαρτούσες συνήθειες (Γκάζι, γκει κλάμπ κλπ.) τη βρίσκω παράλογη. Πολύ φοβάμαι ότι υποκρύπτει μια μερίδα ομοφυλόφιλων έντονα καταπιεσμένων, που η αναζήτηση μιας 'φθηνής' και ανέξοδης ελευθερίας καθώς και η ανάγκη για πληθώρα γνωριμιών - ερωτικών παρτενέρ, γίνεται αυτοσκοπός και καθορίζει τις επιλογές τους. Θέτω πολλά ζητήματα, αλλά με αφορμή το ποστ, ξεδίπλωσα τις σκέψεις μου.

    Καλή μέρα σε όλους...
    Γιάννης, Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hfaistiwnas: Helloooo!

    mahler76: Κι εσύ; Τυχερέ!

    Ανώνυμος: Σ'ευχαριστώ που μοιράστηκες την αποψή σου. Έχεις δίκιο σε αυτά που λες, είναι πολύ σωστά. Πάντως εγώ δεν εννοούσα ότι πρέπει να προβάλουμε την ομοφυλοφιλία ως το κύριο μας χαρακτηριστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας