δικαιώματα ομοφοβία

Εσωτερικευμένη ομοφοβία

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 201823:44Voltsek

Ο Μιχάλης Λώλης είναι υπαστυνόμος στην ελληνική αστυνομία και υπεύθυνος στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας. Επίσης είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Έχει τύχει να παρακολουθήσω ομιλία στο στο TEDx Thessaloniki, να τον συναντήσω σε prides και γενικά παρακολουθώ την πορεία του μέσα από τα social media και τα μέσα ενημέρωσης. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένα πολύ αξιόλογο άτομο που έχει προσφέρει σημαντικό έργο μέχρι τώρα.

Ο Μιχάλης ανέβασε στο προφίλ του στο facebook μία φωτογραφία όπου φιλάει έναν άλλον άνδρα, μπροστά στην ελληνική σημαία, με τη λεζάντα "Θα φιλιέμαι με όποιον θέλω και όπου θέλω". Μία δημοσίευση όπως αυτή, είναι αναμενόμενο να προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις, κυρίως από άτομα με συντηρητικές και ομοφοβικές απόψεις. 


Η έκπληξη ήταν ότι ένας φίλος μου, gay επίσης, μου έστειλε τη φωτογραφία σχολιάζοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κάποια όρια και ότι το κάνει για τα like και για να προβληθεί. Βέβαια δεν γνώριζε την επαγγελματική του ιδιότητα με αποτέλεσμα να μην κατανοεί και τον συμβολισμό της φωτογραφίας. Προσπαθώντας να του εξηγήσω γιατί το έκανε και ότι δεν υπάρχει κάτι κακό, τα γύρισε ύστερα και μου είπε ότι τον ενοχλεί γενικά να βλέπει ζευγάρια να φιλιούνται δημοσίως, είτε είναι straight, είτε gay! Βέβαια ποτέ δεν μου έστειλε μια φωτογραφία με straight ζευγάρι να φιλιέται δημοσίως για να παραπονεθεί, ούτε έθεσε θέμα περί περηφάνιας και εκπροσώπησης της κοινότητας.

Δεν τον παρεξηγώ επειδή είναι μικρός σε ηλικία και επίσης είναι λογικό να επηρεάζεται από τις αντιλήψεις τις κοινωνίας. Αυτό ακριβώς είναι όμως που πρέπει να ξεπεράσουμε πρώτα εμείς, οι gay αν θέλουμε ισότητα και σεβασμό. Αν εμείς κρίνουμε και καταδικάζουμε την ελεύθερη έκφραση και θεωρούμε ότι κάνουμε κάτι κακό, ότι προκαλούμε κλπ, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ. Πρέπει να πιστέψουμε ότι δεν είμαστε κατώτεροι των άλλων, να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας και να σταματήσουμε να ζούμε στα κρυφά για να μην ενοχληθούν οι γύρω μας.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα που φιλιούνται τρυφερά μπροστά στην ελληνική σημαία, δεν θα γινόταν ποτέ θέμα. Μάλλον θα περνούσε απαρατήρητο ή ίσως κάποιοι να το χαρακτήριζαν όμορφο. Σε μία υποτιθέμενη σύγχρονη, δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα, γιατί το ίδιο πράγμα αν το κάνει ένα gay ζευγάρι, είναι κατακριτέο;

Ισως σε ενδιαφερουν

0 σχόλια

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας