δικαιώματα επικαιρότητα

Ιρλανδία: Προβάδισμα του «ναι» στο δικαίωμα ατόμων του ιδίου φύλου να παντρεύονται

Κυριακή 17 Μαΐου 201515:32Voltsek

Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι αναμένεται να ταχθούν υπέρ της θέσπισης του δικαιώματος προσώπων του ιδίου φύλου να παντρεύονται με πλειοψηφία δύο προς ένα στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όπως κατέδειξε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει ένα τέτοιο μέτρο με εθνική ψηφοφορία.

Στην Ιρλανδία, μια χώρα η οποία θεωρείτο για χρόνια μια από τις πλέον κοινωνικά συντηρητικές στη δυτική Ευρώπη, η υποστήριξη στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως καθώς η ισχύς της Καθολικής Εκκλησίας μειώθηκε δραστικά, έπειτα από μια σειρά σεξουαλικών σκανδάλων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε δείγμα 1.200 ψηφοφόρων που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Irish Times, το 58% σχεδιάζει να ψηφίσει υπέρ του μέτρου, το οποίο υποστηρίζουν όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα. Ένα 25% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι θα ψηφίσει κατά, ενώ το 17% δήλωσε αναποφάσιστο.

Το προβάδισμα των υποστηρικτών του “ναι” μειώθηκε πάντως στο 33% από 41% εν συγκρίσει με την προηγούμενη δημοσκόπηση για το ζήτημα, πριν από δύο μήνες.

Αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι η μείωση δεν είναι τόσο απότομη όσο εκείνη που καταγραφόταν πριν από ένα δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση των διαζυγίων (1995), όταν το προβάδισμα 44 εκατοστιαίων μονάδων της εκστρατείας υπέρ του “ναι” πρακτικά εκμηδενίστηκε καθώς συντηρητικοί διεξήγαγαν μια εντατική εκστρατεία την τελευταία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία. Η πολιτική με βάση την οποία επιτρέπονται τα διαζύγια τελικά εγκρίθηκε σε εκείνο το δημοψήφισμα με μόλις 50,3%.

Επί δεκαετίες ταμπού σε μια χώρα που αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία μόλις το 1993, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων υποστηρίζονται πλέον από όλα τα μεγάλα κόμματα. Ο πρωθυπουργός Έντα Κένι είχε επαινεθεί όταν εμφανίστηκε σε ένα μπαρ για ομοφυλόφιλους πέρυσι σε μια εκδήλωση που οργάνωσαν μέλη του κόμματός του, του Φίνε Γκαέλ.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αρκετά δημόσια πρόσωπα ανακοίνωσαν ότι είναι ομοφυλόφιλοι, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Υγείας και ενός γνωστού τηλεοπτικού δημοσιογράφου.

Οι πολέμιοι των γάμων προσώπων του ιδίου φύλου είδαν το ποσοστό τους να αυξάνεται αφού κατήγγειλαν ότι η προτεινόμενη νέα πολιτική θα αυξήσει τις υιοθεσίες και τις παρένθετες κυήσεις. Η εκστρατεία υπέρ του μέτρου απέρριψε τις καταγγελίες αυτές.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Παρασκευής αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη ημέρα.

Πηγή: www.imerisia.gr

Ισως σε ενδιαφερουν

0 σχόλια

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας