gay λογοτεχνία

Gay λογοτεχνία

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 200800:20Voltsek

Ένα από τα ενδιαφεροντά μου είναι το διάβασμα. Πολλά από τα βιβλία που διαβάζω έχουν gay θεματολογία. Αυτά που αναφέρω είναι κάποια που ξεχώρισα. Τα κείμενα προέρχονται από το οπισθόφυλλο του κάθε βιβλίου.


Η Γραμμή Της Ομορφίας (The Line Of Beauty)
Alan Hollinghurst
Εκδόσεις Καστανιώτη
2004
Βραβείο Booker



Καλοκαίρι 1983 και ο νεαρός Νικ Γκεστ μετακομίζει στο Νότινγκ Χιλ, στη σοφίτα του σπιτιού των Φίντεν, και παρασύρεται από τον τρόπο ζωής τους - με τα μεγαλόπρεπα πάρτι, τις ευκαιριακές τους φιλίες, την παρέλαση κωμικών και ταυτοχρόνως απειλητικών ανθρώπινων τεράτων. Σε μια εποχή που υποτίθεται πως προσφέρει ατέρμονες δυνατότητες (το μυθιστόρημα ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε δύο εκλογικές επιτυχίες του θατσερισμού), ο Νικ καταφέρνει να κυνηγήσει τη δική του προσωπική εμμονή: Την εμμονή στην ομορφιά -έπαθλο τόσο δελεαστικό γι' αυτόν όσο η δύναμη και ο πλούτος για τους φίλους του.
Το ειδύλλιο με κάποιο νεαρό μαύρο, του χαρίζει την πρώτη του ερωτική εμπειρία· μα είναι η μετέπειτα σχέση του, με έναν ωραίο εκατομμυριούχο, εκείνη που θα αλλάξει δραστικά τη ζωή του και θα θέσει υπό αμφισβήτηση τα μεγαλύτερα όνειρα μιας αδίστακτης δεκαετίας.
Μυθιστόρημα συναισθηματικά φορτισμένο και αφοπλιστικά αστείο, "Η γραμμή της ομορφιάς" αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα της σύγχρονης βρετανικής λογοτεχνίας.

Προσωπικό σχόλιο: Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Πολύ ιδιαίτερες και πλούσιες οι περιγραφές, οι οποίες έχουν σκοπό να τονίσουν το θέμα της ομορφιάς.


Δύο Αγόρια Ερωτευμένα (Dos Chicos Enamorados)
Lawrence Schimel
Εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης
2001



Άρχισε να σκίζει το περιτύλιγμα. Το πρόσωπό του φωτίστηκε μόλις είδε ποιο βιβλίο ήταν. Έλαμπε πραγματικά όταν μου είπε "Είναι τέλειο. Σ' ευχαριστώ".
"Έχει και αφιέρωση" είπα κι αμέσως με μίσησα που το είπα, γιατί ήταν σαν να προσπαθούσα να τον πείσω να του αρέσει, ενώ με είχε ήδη ευχαριστήσει και το πρόσωπό του είχε ήδη φωτιστεί. Κι όλα αυτά πριν καν δω το βιβλίο που μου είχε χαρίσει -τι αγένεια! Αλλά μου ήταν αδύνατο να συγκρατηθώ. Να γιατί είμαι τόσο χάλια στο να κάνω εγώ την πρώτη κίνηση: νιώθω τρακ και μιλάω ασταμάτητα. "Είναι για σένα, αν και δεν ήξερα τι όνομα να του πω να γράψει".
"Τζούλιαν" είπε.
Είπα το όνομά του κι ένιωσα τη γεύση του στα χείλη μου. Με κοιτούσε στα μάτια.
Την επόμενη στιγμή γείραμε ο ένας στον άλλον, και πρώτα οι ανάσες, ύστερα τα χείλη μας συναντήθηκαν σ' ένα υπέροχο, ατελείωτο φιλί.

Προσωπικό σχόλιο: Ωραίες, ρομαντικές ιστορίες, (τις οποίες ζήλεψα). Σημαντικές και οι έντονες σεξουαλικές στιγμές, χωρίς να γίνεται πορνογραφία.


Μια Σχεδόν Φυσιολογική Οικογένεια (Dress Your Family in Corduroy and Denim)
David Sedaris
Εκδόσεις Μελάνι
2004



Ο David Sedaris παίζει στο χιόνι με τις αδελφές του. Πηγαίνει διακοπές με την οικογένειά του. Πιάνει δουλειά πουλώντας αναψυκτικά. Παρευρίσκεται στον γάμο του αδελφού του. Ψάχνει για καινούργιο σπίτι. Δίνει οδηγίες σε έναν ταξιδιώτη που έχει χαθεί.
Ακούγονται όλα εντελώς φυσιολογικά, έτσι δεν είναι; Κι όμως, με τις 22 απολαυστικές αυτοβιογραφικές ιστορίες του βιβλίου, "Μια σχεδόν φυσιολογική οικογένεια", ο David Sedaris ανασηκώνει την άκρη της καθημερικής ζωής αποκαλύπτοντας τον παραλογισμό που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια. Ο κόσμος του είναι γεμάτος αόριστες επιθυμίες και κρυφά κίνητρα - ένας κόσμος όπου η συγχώρεση έρχεται φυσικά και μια διαφωνία μπορεί να αποτελεί την ύψιστη μορφή αγάπης.
Ένας από τους πιο έξυπνους και πρωτότυπους συγγραφείς της εποχής μας, πολλές φορές στριμμένος αλλά ποτέ πικρόχολος, καταφέρνει να προκαλεί ασυγκράτητο γέλιο μέσα από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις.

Προσωπικό σχόλιο: Ο βασικός ήρωας είναι gay όμως η ομοφυλοφιλία δεν είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου. Είναι αρκετά αστείο και σε κάποιες φάσεις μου θύμισε την δική μου οικογένεια.

Ένα πολύ καλό site για on line αγορές βιβλίων με gay/lesbian θεματολογία είναι ο Πολύχρωμος Πλανήτης.

Ισως σε ενδιαφερουν

1 σχόλια

  1. 24.3.2011
    Λειτουργεί και συμπληρώνεται καθημερινά νέο ιστολόγιο με ποιήματα του Ξενικού:

    http://xenikos.blogspot.com

    Κυριότερα θέματα: φιλία και ερωτισμός άνδρα προς άνδρα.
    Αξίζει ένα κλικ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας