κομπλεξισμός ρατσισμός

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 200801:33Voltsek

Πάντα νόμιζα ότι όταν κάποιος ζει μια δύκολη κατάσταση, θα ήθελε, αν είναι στο χέρι του, να γλυτώσει τους γύρω του, να περάσουν τα ίδια. Πάντα νόμιζα ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις, σε κάνουν πιο δυνατό, πιο σοφό κι εντέλει καλύτερο άνθρωπο. Ό,τι σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Μάλλον έκανα λάθος.

Εδώ κι ένα χρόνο και κάτι, γνώρισα ένα παιδί, μέσω κοινών γνωστών. Με το παιδί αυτό ταιριάξαμε και γίναμε καλοί φίλοι. Στην αρχή της γνωριμίας μας, με πληροφόρησαν ότι είναι αλβανός κι ότι ήρθε στην Ελλάδα πριν τέσσερα περίπου χρόνια. (Είναι 21χρ.) Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με την καταγωγή του, γι αυτό άλλωστε κάνουμε παρέα. Σημασία έχει ο χαρακτήρας κι όχι η εθνικότητα. Παρεπιπτόντως, δεν ξέρει ότι είμαι gay.

Μια μέρα που ήμασταν για καφέ, κι άλλες φορές αργότερα, προέκυψε στη συζήτηση η ομοφυλοφιλία. Τότε ο Χ, είπε ότι δεν αντέχει τους ομοφιλόφιλους, δε τους θεωρεί φυσιολογικούς, ότι αν ποτέ γνώριζε κάποιον gay θα τον έκανε πέρα κι άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Κι εγώ ο αφελής απορώ: Πως μπορεί κάποιος που αντιμετωπίζεται, λόγω καταγωγής, πολλές φορές ρατσιστικά, να είναι κι ο ίδιος τόσο ρατσιστής προς τους gay; Όλοι ξέρουν ότι οι Αλβανοί αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα και φόβο. Για πολλούς Αλβανός σημαίνει κλέφτης, δολοφόνος, άτιμος κτλ. Ο φίλος μου, δε μου έχει αναφέρει κάποια συγκεκριμένα περιστατικά δικά του, αλλά καταλαβαίνω πως είναι επιφυλακτικός στο να γνωστοποιεί την καταγωγή του στους άλλους. Πολλές φορές δεν λέει καν "Αλβανία" αλλά κατι σαν "Το καλοκαίρι θα πάω πέρα..." όπου πέρα, η Αλβανία. Η κοινωνία τον έχει κάνει να μην είναι περήφανος για το ποιος είναι.

Θα περίμενες ένα τέτοιο άτομο να έχει αναπτύξει την δεκτικότητα του, να το πω έτσι. Να έχει ανοιχτό μυαλό και να ξεχωρίζει τους ανθρώπους σαν χαρακτήρες και προσωπικότητες κι όχι με βάση γενικευμένες απόψεις. Κι όμως, και ο ίδιος φυλάγεται ενάντια στους gay, δε τους καταδέχεται, διατηρεί μια ρατσιστική συμπεριφορά. Πως θα του φαινόταν άραγε αν μάθαινε ό,τι ο μόνος στενός του φίλος (εγώ δηλαδή) είναι gay; Θα σταματούσε την παρέα μαζί μου; Θα άλλαζε γνώμη για μένα από τη μια στιγμή στην άλλη; Μήπως θα συνέχισε να είναι φίλος μου μέχρι να βρει άλλη παρέα και τότε να με παρατήσει; Κάτι που θα τον έκανε ακόμα χειρότερο χαρακτήρα. Αυτός ξέρει πως γνωρίζω την καταγωγή του και μιλάμε ανοιχτά γι' αυτό. Εγώ δε ξέρω αν του πω για μένα ή όχι. Άλλωστε σε ένα δυό μήνες μάλλον θα φύγω σε άλλη πόλη, συνεπώς θα ψιλοχαθούμε. Θα το σκεφτώ και θα δω. Κρίμα πάντως που οι δυσκολίες που περνάμε δε μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους

Ισως σε ενδιαφερουν

10 σχόλια

  1. Αυτό είναι πολύ λυπηρό φαινόμενο και δυστυχώς συμβαίνει συχνά. Για να μη πάμε και πολύ μακριά σκέψου και τη κοινότητα των ομοφυλοφύλων! Εκεί να δεις ρατσισμοί που υπάρχουν! Και κυρίως ρατσισμοί μεταξύ μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και δεν είναι λίγες οι φορές που κι εμείς ακόμα οι gay γινόμαστε ρατσιστές και σκληροί με άλλες μειονότητες. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω αναγκαστεί να πω σε φίλους gay «Είσαι σοβαρός; Πως μπορείς εσύ να σκέφτεσαι έτσι; Εσύ που ανήκεις στις ομάδες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο ρατσισμό;». Και τα ίδια αυτά άτομα λίγα λεπτά μετά παραπονιούνται που τυγχάνουν θύματα ρατσισμού...

    Κι όμως! Το κάνουμε! Κάποιους από τους λόγους τους αντιλαμβάνομαι. Αλλά η ουσία παραμένει αλλού: Πριν αλλάξουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τους εαυτούς μας. Είναι αδύνατο να ξεριζώσεις τον ρατσισμό από τους άλλους, αν πρώτα δεν δώσεις τη σκληρή μάχη με τον εαυτό σου!

    Χάρηκα πάντως που διάβασα ένα post που έχει σαν θέμα κάτι που με προβλημάτιζε από καιρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί σου κάνει εντύπωση; Πόσες φορές έχεις ακούσει γκέι να αντιμετωπίζουν ρατσιστικά αλβανούς και άλλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. That’s exactly the point!

    Δεν μου δημιουργεί εντύπωση! Απέχθεια μου δημιουργεί για το πόσο εγωιστές είμαστε όλοι! Gay και str8! Αλλά να είσαι str8, να το καταλάβω (όχι όμως και να το δικαιολογήσω), ζεις στην δημοκρατική δικτατορία σου και «τι σε νοιάζει» για τους άλλους... Αλλά να είσαι gay και να δημιουργείς έναν νέο εφιάλτη μέσα στον εφιάλτη;

    ...pathetic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όταν έχεις δεχτεί ρατσισμό πολλές φορές γίνεσαι και εσύ ρατσιστής με άλλους για να μειώσεις μια άλλη ομάδα και να νιώσεις καλύτερα για σενα.
    διαλέγεις λοιπόν μια ομάδα με την οποία θα ήταν και οι άλλοι ρατσιστές για να εξυψωθείς τροπον τινα εσύ.
    έτσι πολλοί αλλοδαπόι είναι ρατσιστές με τους gay γιατί είναι μια μη κοινά αποδεκτή κοινωνική ομάδα στην ελλάδα.
    Αντίστοιχα το ίδιο κάνουν και πολλοί gay

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μάχη της επιβίωσης σε μια ζούγκλα άγριων ζώων που κατασπαράζουν προσωπικότητες...

    Sounds fun... (does it?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. όλοι είμαστε ρατσιστές με διάφορα πράγματα.το θέμα είναι να έχεις ή να αποκτήσεις την παιδεία να φιλτράρεις τον ρατσισμό σου, να τον επεξεργαστείς και να ασχοληθείς μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έτσι είναι δυστυχώς. με κάλυψαν τα παιδιά. Αυτό που μας μάθαιναν είναι ότι αυτό που δεν σου αρέσει να σου κάνουν, μην το κάνεις. Μπορεί να φαίρονται ρατσιστικά προς τους γκει, εμείς γιατί να φερθούμε έτσι; για αντίποινα; Το ότι είναι κάποιος ρατσιστής εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες, οικογένεια, παιδεία κλπ. Στη ρίζα δύσκολο να χτυπηθεί το κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α Καλά τρίχες!
    Τέτοιες μαλακίες έλεγε και ο κολλητός μου
    κι όταν μέτα από κάποια χρόνια του το'πα είπε πως έτσι τα έλεγε..
    Όλα είναι θέμα εκπαίδευσης αυτές είναι αυτόματες σκέψεις που θέλουν λίγη δουλιτσα
    Βεβαια Μαλάκες υπάρχουν πάντα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς έτσι γίνεται πολλές φορές με τους Αλβανούς και τους μετανάστες γενικότερα. Έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγάλωσαν... πιστεύω ότι όσο ανεβαίνει το μορφοτικό επίπεδο τόσο περισσότερο ανοίγει το μυαλό (όχι πάντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας