επικαιρότητα featured

Gabriel Attal: Ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός της Γαλλίας

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 202423:02Voltsek

Ο Gabriel Attal από την Τρίτη 9 Ιανουαρίου είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, αντικαθιστώντας την Élisabeth Borne και γράφει το όνομά του στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

O Emmanuel Macron όρισε ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας τον 34χρονο Attal, μετά την παραίτηση της Ελίζαμπεθ Μπορν, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να δώσει νέα πνοή στη δεύτερη θητεία του ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Έτσι από το υπουργείο Παιδείας, ο Gabriel Attal μετακομίζει στο Ματινιόν (σ.σ. έδρα του Γάλλου πρωθυπουργού).


Ποιος είναι ο Gabriel Attal

Όμορφος, νέος, γοητευτικός, δημοφιλής, πειστικός και ο πρώτος που είναι δημοσίως γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ο Gabriel Attal, που ήταν ανάμεσα στα φαβορί για την πρωθυπουργία, γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1989.

Ο Gabriel Attal de Couriss και είναι γιος του Yves Attal, εβραϊκής καταγωγής δικηγόρου και παραγωγού ταινιών που πέθανε το 2015, και της Marie de Couriss, η οποία κατάγεται από Ορθόδοξους Χριστιανούς από την Οδησσό. Μεγάλωσε στο Παρίσι με τις τρεις μικρότερες αδερφές του.

Σπούδασε στην École Alsacienne, ένα ιδιωτικό σχολείο όπου πηγαίνουν πολλά παιδιά από την πολιτική και καλλιτεχνική ελίτ, στο 6ο διαμέρισμα του Παρισιού. Αργότερα διηγήθηκε πως κατά τα σχολικά του χρόνια εκεί υπήρξε θύμα bullyingκαι ομοφοβικών συμπεριφορών. Στη συνέχεια, σπούδασε στο διάσημο Πανεπιστήμιο Sciences Po και απέκτησε μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική όταν βρέθηκε σε μια διαδήλωση κατά του Jean-Marie Le Pen, το 2002, όταν ο ακροδεξιός ηγέτης ψηφίστηκε στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών εναντίον του Jacques Chirac. Εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2006 και υποστήριξε την Ségolène Royal στις προεδρικές του 2007.

Το 2016, έφυγε από το Σοσιαλιστικό κόμμα για να ενταχθεί στο εκκολαπτόμενο κεντρώο πολιτικό κόμμα En Marche του Macron, το οποίο αργότερα έγινε La République En Marche (LREM). Έχει μάλιστα το παρατσούκλι «baby Macron».

Στα 29 του, διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στο υπουργείο Παιδείας, και έγινε το νεότερο μέλος της κυβέρνησης. Έχει διατελέσει σε πολλές πολιτικές θέσεις υψηλού προφίλ, όπως επικεφαλής του LREM, κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός δημόσιας διοίκησης έργων καθώς και υπουργός Παιδείας.

Μάλιστα, στη σύντομη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας -από τον Ιούλιο του 2023- κατήργησε την ισλαμική αμπάγια, ένα ένδυμα που καλύπτει το πρόσωπο. «Δεν θα πρέπει να μπορείς να αναγνωρίζεις τη θρησκεία των μαθητών απλώς κοιτάζοντάς τους» είχε δηλώσει ο Gabriel Attal για την εφαρμογή του νέου μέτρου που τέθηκε σε ισχύ στην αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θεωρείται έμπειρος υπουργός και είναι γνωστός για το άνετο ύφος του σε ραδιοφωνικές εκπομπές αλλά και στο κοινοβούλιο.

Στα 34 του χρόνια λοιπόν ο Gabriel Attal είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στη σύγχρονη γαλλική ιστορία, ξεπερνώντας ακόμη και τον σοσιαλιστή Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος ήταν 37 ετών όταν διορίστηκε από τον Φρανσουά Μιτεράν το 1984.

Προσωπική ζωή

Στην προσωπική ζωή του, είναι ανοιχτά γκέι και διατηρεί σχέση με άλλο ένα “πολιτικό παιδί” του Emmanuel Macron, τον ευρωβουλευτή Stéphane Sejourné.

Ισως σε ενδιαφερουν

0 σχόλια

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας