ομοφοβία ομοφυλοφιλία

17 Μαΐου - Παγκόσμια ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Σάββατο 17 Μαΐου 201415:57Voltsek

Η 17η Μαΐου ορίστηκε Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας, επειδή στις 17 Μαΐου του 1990, η ομοφυλοφιλία αφαιρέθηκε από τη λίστα των ψυχικών διαταραχών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ομοφοβία, λοιπόν, είναι ο φόβος, η αποστροφή ή/και οι διακρίσεις κατά της ομοφυλοφιλίας ή σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Τρανσφοβία, αντίστοιχα, φόβος, αποστροφή, διακρίσεις σε βάρος ατόμων με διαφορετική ταυτότητα φύλου/τρανς ατόμων.

Αυτές οι, άγνωστες για πολλούς/ές, λέξεις, αντανακλούν την ολοένα και αυξανόμενη, αλλά πάντα υπάρχουσα, κατάκριση του διαφορετικού, απαραίτητα συνοδευόμενη από το δίπολο «ανώτερο-κατώτερο». Γιατί πάντα κάτι πρέπει να είναι ανώτερο και κάτι κατώτερο, κάτι σωστό και κάτι λάθος.

Πηγή: city.sigmalive.com

Διαβάστε κι αυτά:

Στο περιθώριο
Οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου εξακολουθούν να υπάρχουν

Πριν από ενάμιση χρόνο η ηθοποιός Τζόντι Φόστερ έκλεψε την παράσταση στην 70ή τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών μιλώντας μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές για αυτό που ως τότε αποτελούσε σχεδόν κοινό μυστικό: την ομοφυλοφιλία της. Κοινό, συνάδελφοι και σχολιαστές ανά τον κόσμο την αποθέωσαν.

Η συνέχεια στο www.tovima.gr

«Φωτογραφίζοντας» την ομοφοβία
Παγκόσμια Μέρα κατά της Ομοφοβίας σήμερα, πόσοι όμως ακόμα κι άμεσα ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν το πραγματικό νόημα και τις πολλές διαφορετικές ερμηνείες ενός όρου που έχει γίνει τόσο του συρμού, ώστε πανεύκολα πια εξαπολύεται ως «στίγμα» κατά δικαίων και αδίκων; Μια ανοικτή συζήτηση με τον κοινωνιογλωσσολόγο Κώστα Κανάκη, που εδώ και μία δεκαετία διδάσκει «Γλώσσα, Φύλο & Σεξουαλικότητα» στο ΠΜΣ Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, βοηθά να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η συνέχεια στο www.lifo.gr

Ισως σε ενδιαφερουν

0 σχόλια

Γράψε ένα σχόλιο:

Popular Posts

Κανε την εξεταση

Checkpoint



Φορμα επικοινωνιας